Η παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως φαίνεται από πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματά της φαίνονται στο ειδικό φυλλάδιο που δίνουμε στους πελάτες μας. Για μια καλύτερη γνωριμία με τη διατροφή αυτή αλλά και την παραδοσιακή γαστρονομία οργανώνουμε μια ημερήσια δραστηριότητα, ένα μικρό γευστικό ταξίδι «μύησης» στο κρητικό διατροφικό πρότυπο.
Η παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως φαίνεται από πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματά της φαίνονται στο ειδικό φυλλάδιο που δίνουμε στους πελάτες μας. Για μια καλύτερη γνωριμία με τη διατροφή αυτή αλλά και την παραδοσιακή γαστρονομία οργανώνουμε μια ημερήσια δραστηριότητα, ένα μικρό γευστικό ταξίδι «μύησης» στο κρητικό διατροφικό πρότυπο.
Ξεκινάμε το πρωί με επισκέψεις στα περβόλια, στις καλλιέργειες και στη φάρμα με τα ζώα. Στο κτήμα μας καλλιεργούνται ελιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και λαχανικά. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου φυτοφάρμακα και λιπάσματα για να επιτυγχάνουμε την αυθεντική γεύση των προϊόντων και την απόλυτη ποιότητά τους. Το ίδιο γίνεται και με το γάλα και με τα αυγά που παράγονται στη φάρμα μας.
Επειδή βασικό χαρακτηριστικό της κρητικής διατροφής είναι η εποχικότητα, δεν βιάζουμε ποτέ τη φύση, δεν παρεμβαίνουμε και περιμένουμε τη φυσική ωρίμανση των προϊόντων, ανάλογα με την εποχή. Οι επισκέπτες μας μπορούν όχι μόνο να παρακολουθήσουν τη διαδικασία συγκομιδής αλλά και να συμμετάσχουν σ’ αυτή.
Θα μαζέψουμε μαζί φρούτα και λαχανικά, μερικές φορές και άγρια χόρτα, βασικό συστατικό της διατροφής των Κρητικών.
Ανάλογα με την εποχή το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:
Τρύγο: Γίνεται τον Σεπτέμβριο, συνήθως στις αρχές ή στα μέσα του μήνα ανάλογα με την ωρίμανση των σταφυλιών.
Ελιές: Το μάζεμα της ελιάς και η έκθλιψη της για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου γίνεται τον χειμώνα, μετά τα μέσα του Νοέμβρη και διαρκεί μερικές εβδομάδες ανάλογα με την ποσότητα της παραγωγής.
Τυροκόμηση: Στις εγκαταστάσεις μας λειτουργεί μικρή τυροκομική μονάδα όπου παρασκευάζουμε εξαιρετικής ποιότητας τοπικά τυριά. Σε τακτά διαστήματα οργανώνουμε επιδείξεις τυροκόμησης από επαγγελματίες που προτιμούν να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους.
Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία και να δοκιμάζουν τα παραγόμενα προϊόντα.
Μετά από τις επισκέψεις αυτές επιστρέφουμε και καταλήγουμε στην κουζίνα. Εκεί μας περιμένουν οι μαγείρισσές μας, η Σταυρούλα, η Ειρήνη και η Βιργινία. Όλες έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στα γειτονικά χωριά και έχουν γνωρίσει από παιδιά την τοπική γεύση, ενώ παράλληλα έχουν εκπαιδευτεί στους κανόνες υγιεινής των τροφίμων. Θα μας δείξουν πώς να παρασκευάζουμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά φαγητά της Κρήτης.
Το πρόγραμμά μας θα συνεχιστεί με επιδείξεις των παραδοσιακών τεχνικών συντήρησης των τροφίμων ενώ συχνά οργανώνουμε παραδοσιακό ζύμωμα ψωμιού με αλεύρι από σιτάρι ολικής αλέσεως.
Στο τέλος θα απολαύσουμε όλοι μαζί το φαγητό που είχαμε παρακολουθήσει τη διαδικασία παρασκευής του, και που συμμετείχαμε κι εμείς σ’ αυτήν.
Επειδή θεωρούμε τη γαστρονομία, το φαγητό και την υγιεινή διατροφή πολύ σοβαρή υπόθεση, η κουζίνα μας είναι ανοικτή όλες τις μέρες και κάθε επισκέπτης μας μπορεί να πηγαίνει χωρίς καμιά διαδικασία και καμιά οικονομική επιβάρυνση να παρακολουθεί τη διαδικασία του μαγειρέματος.