Η παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως φαίνεται από πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματά της φαίνονται στο ειδικό φυλλάδιο που δίνουμε στους πελάτες μας. Για μια καλύτερη γνωριμία με τη διατροφή αυτή αλλά και την παραδοσιακή γαστρονομία οργανώνουμε μια ημερήσια δραστηριότητα, ένα μικρό γευστικό ταξίδι «μύησης» στο κρητικό διατροφικό πρότυπο.
Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο
Παραδοσιακή κουζίνα στο Εστιατόριο του Έναγρον
υγεία και μακροβιότητα, αποτελεί δε, όχι μόνο τη βάση αλλά θεωρείται και γενέτειρα της διεθνώς φημισμένης Μεσογειακής κουζίνας.
Το Κρητικό διατροφικό πρότυπο και η σχέση του με την καλή υγεία και την μακροβιότητα των Κρητικών έγιναν γνωστά με την "Μελέτη των Επτά Χωρών " από τον αμερικανό γιατρό ΑNCEL KEYS και συνεχίστηκε από την μελέτη των Γάλλων SERGE RENAUD και MICHEL DE LOGERIL πού απέδειξαν ότι το Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο χορηγούμενο στη δίαιτα ασθενών που είχαν πάθει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μείωσε το ποσοστό θανάτων 3 χρόνια μετά το έμφραγμα κατά 70% σε σχέση με αυτούς που τους χορηγούσαν την διατροφή που τους συνιστούσε η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία.
Ποια όμως είναι τα βασικά της Κρητικής διατροφής;
Οι Πρώτες Ύλες
- Τα προϊόντα της ελιάς και κυρίως το ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ το οποίο καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, μαγειρεμένο στο φαγητό αλλά και ωμό σε σαλάτες η στο ψωμί
- Τα φρέσκα λαχανικά κυρίως εποχιακά
- Όσπρια
- Τα πολλά άγρια χόρτα και βότανα που τρώγονται μαγειρεμένα η και ωμά σε σαλάτες
- Ψωμί και παξιμάδι κρίθινο η σταρένιο ,ολικής αλέσεως
- Γαλακτοκομικά προϊόντα από αιγοπρόβειο κυρίως γάλα
- Πολλά φρούτα της Κρητικής γης
- Λίγο κόκκινο κρέας
- 2-3 ποτήρια κρασί ανά γεύμα
Οι Τεχνικές - Τρόποι Παρασκευής
Η επεξεργασία των πρώτων υλών και οι ήπιες τεχνικές ψησίματος στην κατσαρόλα κυρίως και με σιγανή φωτιά.
Πολλά στοιχεία της Κρητικής διατροφής προέρχονται από την αρχαιότητα - την μινωική εποχή- που και τότε τα βασικά στοιχεία ήταν το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά και το κρασί όπως απέδειξαν επιστημονικές έρευνες.
Η Κρητική κουζίνα έτσι όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά χαρακτηρίζεται από λιτότητα και απλότητα ,στηρίζεται σε καλής ποιότητα υλικά, τα οποία αναμιγνύονται με φαντασία που πολλές φορές γέννησε η ανάγκη επιβίωσης, είναι πολύ γευστική και όπως επιστημονικά τεκμηριώθηκε πολύ υγιεινή.
Οι τρόποι παρασκευής και μαγειρέματος είναι αυτοί που κρατούν τα βασικά προϊόντα αναλλοίωτα, αναδεικνύουν τη γεύση και βοηθούν την υγεία.
Στο Έναγρον κρατάμε τα βασικά στοιχεία της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας με προσήλωση:
Πρώτες Ύλες: από φρέσκα επιλεγμένα προϊόντα της Κρητικής Γης, αγνά, καλλιεργημένα με ήπιες μεθόδους χωρίς χημικά και πρόσθετα, πολλά από τα παράγουμε εμείς στο αγρόκτημα μας. Βάση όλων των φαγητών είναι το Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο και μόνο.
Τεχνικές: Τρόποι επεξεργασίας και παρασκευής των εδεσμάτων αυτές που πέρασαν από γενιά σε γενιά, από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας αυτές που περνούν από μάνα σε κόρη γιατί στη Κρήτη η παραδοσιακή κουζίνα είναι γυναικεία υπόθεση.
Μαγείρισσες: Γυναίκες από τα χωριά της περιοχής που από μικρές ασχολούνται με το μαγείρεμα και την διατροφή των οικογενειών τους, με μόνη βοήθεια κανόνες διαχείρισης και υγιεινής των τροφίμων.
Η Σταυρούλα, η Ειρήνη και η Βιργινία είναι οι μαγείρισσες μας.
Στο εστιατόριο του Έναγρον που λειτουργεί καθημερινά και είναι ανοικτό μεσημέρι βράδυ όχι μόνο γι όσους διαμένουν σε μας αλλά και για αυτούς που επιθυμούν ένα γεύμα, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να απολαύσουν την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, κάτω από τις βελανιδιές, σε ένα περιβάλλον μοναδικό, στη φύση με θέα το φαράγγι, τα αρώματα της φύσης και το κελάιδισμα των πουλιών για το καλοκαίρι, η στον αισθησιακό χώρο του εστιατορίου δίπλα στο τζάκι τον χειμώνα.
Μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε τον τρόπο παρασκευής και να μάθετε συνταγές μέσα από μαθήματα μαγειρικής τα οποία οργανώνουμε κάθε βδομάδα.